Ravitsemusterapeutti: ”Kahvin juomisesta on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa” – katso, mitä
”Kahvia juodaan niin merkittäviä määriä, että siitä saadaan myös paljon hyvää. Esimerkiksi kaliumia, polyfenoleja ja jopa hiukan kuitua.”

Laatikaisen mielestä kalifornialaistuomarin päätös on hyvä esimerkki siitä, kuinka keskustelu yksittäisistä ruoka-aineista ajautuu helposti väärille urille.

”Ei voida sanoa, että jokin ruoka on vain hyvä tai paha, esimerkiksi että kasvikset ovat epäterveellisiä, koska niissä on nitraattia, joka on ainakin teoriassa yhdistetty joihinkin syöpiin. Sehän on juuri päinvastoin.”

”Kahvin juomisesta on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa.”

Laatikaisen mukaan kahvin terveysvaikutuksista on julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana kolme kattavaa kirjallisuuskatsausta. Niiden mukaan kahvin juomisella on monenlaisia terveyshyötyjä:

  • Kahvi antaa jonkinlaista suojaa maksasyöpää, suun alueen syöpää, haimasyöpää ja mahdollisesti jopa ihosyöpää vastaan. Jonkinlaisia vaikutuksia sillä on myös paksusuolensyöpää, eturauhassyöpää ja rintasyöpää vastaan.
  • Kahvin juominen voi parantaa suoritusta kestävyysurheilussa.
  • Lisäksi se voi ehkäistä rasvamaksaa ja vähentää kihdin, Parkinsonin taudin, Alzheimerin taudin ja sappikivien riskiä.

Haitallisesti kahvi voi vaikuttaa mahalaukun syöpiin ja joihinkin myelooisiin leukemioihin.

”Oikeastaan mitään muita kahvin terveyshaittoja ei ole isoissa tutkimuksissa havaittu. Kahvin juomisesta on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa”, Reijo Laatikainen sanoo.

”Hyöty ei kuitenkaan ole niin suuri, että sellaisen, joka ei ole koskaan kahvia juonut, kannattaisi alkaa sitä juoda. Teelläkin on tämän tyyppisiä hyviä vaikutuksia.”